Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Fernisering med musik af Fem Klarinetter

3. november 2019 kl 14:00 - 15:30

Gratis

I forbindelse med ferniseringen af den tyske kunstner Fabian Voglers udstilling i Kunsthal vARTe kommer Fem Klarinetter og spiller.

Fem Klarinetter har spillet sammen i ca. 8 år. De startede egentlig som en sammenspilsgruppe i Varde Musikskole, men valgte at fortsætte som selvstændig gruppe. De deltager dog stadig af og til ved Varde Musik-og Billedskoles koncerter.

Fem Klarinetter har bl.a. spillet koncerter ved kunstforeningers fernisering, ved forskellige arrangementer i privat regi, samt i kirker og på plejehjem.

Deres repertoire består af både gammel og nyere musik. Verdslig, klassisk og decideret kirkemusik, evergreens, musicalmelodier, barok- såvel som folkemusik. De spiller desuden værker af klassiske komponister som Grieg, Beethoven, Mozart og Bach. Men mere moderne musik, specielt komponeret for klarinetter har også fundet vej til deres nodestativer.

Deres basisrepertoire spænder vidt, så de altid kan sammensætte et program, der passer til enhver lejlighed.

Kendetegnet for Fem Klarinetter er deres glæde ved at spille sammen og arbejde med, dels at gøre musikken levende, dels at udnytte de mange klang-og variationsmuligheder som klarinetten rummer.


I november er det den tyske skulptør Fabian Vogler, der rykker ind i Kunsthal vARTe. Hans udstilling vil indeholde en helt ny serie af byster i bronze samt hans berømte serie af PRINS_ ESSER, der blev offentliggjort ved en soloudstilling på et tysk galleri sidste forår. Kendetegnende for kunstneren er, at han frit sammensætter feminine og maskuline former i samme figur, hvilket gør det svært at aflæse en klar identitet.

 

Mærkelige figurer danser foran os – interessante, men fremmedartede. Ved første blik, virker bronzeskulpturerne ufuldstændige – de mangler lemmer, endda hoveder, hvilket kan forklare deres anderledes fremtoning. Men hvad der kan synes mere foruroligende end selve torsoerne, som vi så ofte har mødt igennem kunsthistorien, er det faktum, at vi ikke kan afgøre, om det vi ser på, er kvindelige eller mandelige figurer. Der er mange fysiske og sociale tegn på køn (f.eks. vagina, penis, brede hofter og tylskørt), men kombineret forvirrer de vores forventninger.

Ligesom flere tidligere serier af Fabian Vogler, konfronterer hans PRINS_ESSER os med seksualitet i al dens skinbarlige sandhed og mangfoldighed. Han er en af de få moderne kunstnere, der reflekterer over de elementære aspekter af seksualitet, og som bruger dette perspektiv til at undersøge menneskelig identitet.

 

Med sin nye serie ULTRA SKULPTURER af life size bronzebuster og fetis-lignende figurer, tager Fabian Vogler os med på en rejse, hvor han fabulerer frit over den menneskelige krop. Formgivet med betagende friheder, konfronterer han os med forskellige facetter af menneskelige karakteristika.

Kunstneren henviser herved til publikationen Negerplastik fra 1915 af Carl Einstein (1885-1940), der spillede en vigtig rolle for modernismen i Europa. Med sin kompakte og banebrydende tekst, var Carl Einstein den første, der vovede at skrive en kritisk (europæisk) respons til afrikansk skulptur, der stillede spørgsmålstegn ved en række misforståelser og fordomme om dette emne. Hans udgivelse blev hurtigt et afgørende essay for den europæiske avantgarde, og den er fortsat vigtig for forståelsen af de ændringer, der fandt sted i diskussionen om ikke-europæisk kunst. Hovedformålet med publikationen var at anerkende, at afrikansk skulptur er kunst, og at den ikke kan forstås ud fra skulpturproduktionen udviklet af europæere, der har konstrueret en myte om kunstens udvikling, der ekskluderer andre kulturer og produktioner.

 

Fabian Voglers ULTRA SKULPTURER får os til at tænke på afrikanske, oceaniske eller aztekiske former – selvom de ikke er det. Overfladerne ser ud til at være gennemarbejdede til mindste detalje, og samtidig synes de at være kommet lige ud af ilden, hvilket leder tankerne hen på forhistoriske fund. Ved nærmere eftersyn ser vi indikationer på nutidige materialer; emballager, balloner, gummidyr, silikoneformer, genstande til daglig brug – kontraster, der umiddelbart synes uforenelige, men i beskuerens øje smelter sammen til ét.
100 år efter Carl Einsteins bogudgivelse, opfordrer Fabian Voglers værker os til at tænke og skildre den menneskelige krop mere frit – som en fantasisfære, der giver plads til beskuerens egne associationer. Han skaber “Körperliche Phantasien II”, kropsfantasier, der inviterer os til at turde mere i repræsentationen af os selv, og tillader os at tænke udover det normale – en ny drivkraft til en revurdering af skulptur generelt.

 

Fabian Vogler (f. 1977) bor og arbejder til dagligt i Bargum i Tyskland, hvor han har sit atelier. Han har en Master of Fine Arts fra University of East London samt en Magister Artium indenfor skulptur fra University for Applied Arts Vienna, hvor han også studerede filosofi. Derudover har han studeret skulptur på kunstskoler i Flensborg og på Gran Canaria.

Kunstneren har udstillet adskillige steder bl.a. i Tyskland, Danmark, Østrig, Belgien, Spanien, Israel, Norge, Schweiz og Japan. Han har modtaget flere legater og været på forskellige residencies i løbet af sin karriere.

Fabian Vogler har udgivet flere publikationer om sin kunst, og han er fast tilknyttet Galerie Lueth i Husum og DSV Kunstkontor i Stuttgart – begge beliggende i Tyskland. Han har vundet flere præmier, f.eks. 2005 den Theodor Körner-prisen i Wien eller 2017 den Förderpreis der Schleswig-Holsteinische Wirtschaft.

Læs mere om kunstneren på: www.fabianvogler.com

 

Detaljer

Dato:
3. november 2019
Tidspunkt:
14:00 - 15:30
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategorier:
, ,

Arrangør

Kunsthal vARTe
Telefon
21592708
E-mail
mk@varte.dk
Se Arrangør hjemmeside

Andet

Er arrangementet offentligt?
Offentligt
Vælg kommune
Varde Kommune
Udfyldes kun af Spil Dansk Kommuner
-- Vælg arrangement --

Sted

Kunsthal vARTe
Smedegade 35D (indg. fra Spigerborgade)
Varde, 6800 Danmark
+ Google Maps
Telefon
21592708
Se Sted hjemmeside