Jutlandia (Urdu)

Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.

Credits

KOMPONISTER:
Kim Larsen & Henning Pold, 1986

TEKSTFORFATTER:
Kim Larsen, 1986

OVERSÆTTER:
Abu Talib, 2019

INDSPILNING:
Musik: Ronnie Flyvbjerg Olesen
Sang: Nabanita Ghosh

Om oversættelsen

Nabanita Ghosh er fra Vest-Bengal i Indien og har indsunget sangene på urdu. Nabinata er professionelt uddannet musiker fra to af de første musik og kunst institutioner i Kolkata i Indien. Her lærte hun klassisk indisk, folk og Tagores musik. Derudover har hun en kandidatgrad i engelsk litteratur og arbejder som freelance skribent og er en passioneret blogger, underviser og mor. Selvom hun er langt hjemmefra, er hendes interesse for musik og kunst fulgt med hende til Danmark: Hun har deltaget og repræsenteret sine rødder i flere kulturelle shows og festivaler organiseret af indiske, danske og andre asiatiske og europæiske organisationer i København. Hun er kendt som ”den indiske pige, der lavede danmarkshistorie” og er af Jarl Friis-Mikkelsen – en af dommerne i talentshowet, Danmark har Talent, som vises på TV2 – blevet kaldt ”Marilyn Monroe af Bollywood.” Nabanita deltog i Danmark har Talent i 2017, hvor hun vandt dommernes og publikums hjerter og blev den første indiske sanger i showets historie til at nå til semifinalen. Derudover har hun også været på turne rundt i Danmarks fire største byer. Om projektet siger Nabinata: ”Da jeg blev kontaktet og spurgt, om jeg ville være med i projektet, svarede jeg omgående ja, da jeg med det samme kunne se projektets unikke og vidtrækkende karakter – en milepæl som jeg som artist ville elske at være en del af. Det er virkelig ikke særlig nemt at synge så populære og patriotiske sange oversat til urdu – særligt H. C. Andersens digt – men jeg tog opgaven til mig og gik til det som en spændende udfordring, kom igennem det og elskede hver en del af det.”

Om sangen

Sangen Jutlandia er skrevet af Kim Larsen & Bellami og produceret af Poul Bruun i 1986. Den handler om det danske hospitalsskib M/S Jutlandia, der i 1949 (”… eller ca. deromkring”) via Røde Kors, hjalp soldaterne under Koreakrigen. 

Skibet var oprindeligt et fragt- og lastskib, men blev ombygget og erhvervet af staten til at være hospitalsskib. På skibets tre ture blev i alt 5000 militære og 6000 civile patienter behandlet. Kim Larsen ville hylde sygeplejerskernes heroiske arbejde på skibet, som det klart fremgår af ordene i teksten.

Downloads

Find noden her

Dansk Sang Max Dansk Sang 2014.

Efterskolesangbogen KFUM og KFUK i Danmark 2016 og 2019.

SPIL DANSK har desværre ikke mulighed for at stille noder til rådighed.