En lærke letted (Hebræisk (evrit))

Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.

Credits

KOMPONIST:
Mathias Christensen 1945

TEKSTFORFATTER:
Mads Nielsen 1945

OVERSÆTTER:
Dalia Faitelson, 2019

INDSPILNING:
Musik: Ronnie Flyvbjerg Olesen
Sang: Dalia Faitelson

Om sangen

Dalia Faitelson kommer oprindeligt fra Israel, men har boet I Danmark siden 1991. Hun er profenssionel musiker og komponist og har oversat og indsunget sangene på hebræisk (evrit): ”Jeg må indrømme, at det var sværere, end jeg havde forventet. En sang som I Danmark er jeg født er så dansk – også i en kulturel forstand – at den er svær at oversætte på en måde, så en person fra en anden kultur også vil kunne forstå, hvad det drejer sig om. At få tekst, melodi og metrik til at passe sammen var også meget udfordrende, da de to sprog lyder så forskelligt. I sidste ende var det dog muligt – spændende, udfordrende og sjovt. Jeg glæder mig til at høre sangene på de 12 forskellige sprog.”

Om sangen

“En lærke letted” også kaldet “Danmark frit” blev skrevet i 1945 af Mads Nielsen som et bestillingsarbejde fra den kristne spejderbevægelse, KFUM. Mange andre frihedssange er efterfølgende gledet ud af den kollektive bevidsthed med undtagelse af denne, som den dag i dag står som den klareste blandt alle frihedssange. 

Om tekstens tilblivelse fortæller Mads Nielsens barnebarn denne lille historie: “Min morfar var med sin kone (min mormor) lige efter befrielsen taget på en lille ferie hos sin lillebror, der drev den gamle slægtsgård i Langå nær Randers. Min morfar var af KFUM Spejderne blevet bedt om at skrive en sang om befrielsen, og da de to familier var ude på en lille vandretur i det smukke sommerlandskab, kom inspirationen til min morfar, da han hørte lærkernes sang. Han sagde så til sin kone, at han havde brug for at gå lidt for sig selv. Måske en halv time senere vendte han tilbage og viste min mormor, hvad han havde skrevet og ville gerne høre hendes mening. Jo, hun mente nok, at den kunne bruges.”

Downloads

Find noden her

Højskolesangbogens melodibog 11. udgave, Wilhelm Hansen 2010.

Dansk Sang Max Dansk Sang 2014.

SPIL DANSK har desværre ikke mulighed for at stille noder til rådighed.