En lærke letted (Engelsk)

Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.

Credits

KOMPONIST:
Mathias Christensen 1945

TEKSTFORFATTER:
Mads Nielsen 1945

OVERSÆTTER:
Billy O’Shea, 2019

INDSPILNING:
Musik: Ronnie Flyvbjerg Olesen
Sang: Billy O’Shea

Om oversættelsen

Billy O’Shea stammer fra Irland men har boet i Danmark i efterhånden mange år. Han valgte Danmark helt bevidst – han blev forelsket i landet ved første blik og besluttede sig for, at her ville han gerne bo: ”Det første sted, jeg boede til leje, var hos en dame, der havde været BOPA-medlem som teenager under krigen. Hun var glødende kommunist med glødende rødt hår og temperament, så det var næsten som at være tilbage i Irland.” Billy har været selvstændig erhvervsdrivende fra starten: Først som musiker og de sidste ca. 20 år som oversætter og forfatter. Han er dansk gift og har tre børn.

Billy beskriver opgaven med at oversætte og indspille tre af Danmarks mest ikoniske sange som krævende men også en stor ære og en fornøjelse: ”At oversætte sange er i det hele taget en af de mest udfordrende opgaver, en oversætter kan komme ud for, men jeg håber, at det er lykkes mig at fange stemningen i teksten – og også at min kærlighed til Danmark skinner igennem.”

Om sangen

“En lærke letted” også kaldet “Danmark frit” blev skrevet i 1945 af Mads Nielsen som et bestillingsarbejde fra den kristne spejderbevægelse, KFUM. Mange andre frihedssange er efterfølgende gledet ud af den kollektive bevidsthed med undtagelse af denne, som den dag i dag står som den klareste blandt alle frihedssange.

Om tekstens tilblivelse fortæller Mads Nielsens barnebarn denne lille historie: “Min morfar var med sin kone (min mormor) lige efter befrielsen taget på en lille ferie hos sin lillebror, der drev den gamle slægtsgård i Langå nær Randers. Min morfar var af KFUM Spejderne blevet bedt om at skrive en sang om befrielsen, og da de to familier var ude på en lille vandretur i det smukke sommerlandskab, kom inspirationen til min morfar, da han hørte lærkernes sang. Han sagde så til sin kone, at han havde brug for at gå lidt for sig selv. Måske en halv time senere vendte han tilbage og viste min mormor, hvad han havde skrevet og ville gerne høre hendes mening. Jo, hun mente nok, at den kunne bruges.”

Downloads

Find noden her

Højskolesangbogens melodibog 11. udgave, Wilhelm Hansen 2010.

Dansk Sang Max Dansk Sang 2014.

SPIL DANSK har desværre ikke mulighed for at stille noder til rådighed.