Fremtiden for dansk musikliv
SE HVEM DER OGSÅ DELTAGER (opdateret deltagerliste pr. 22.11.19)
Mandag 25. november 2019
Kl. 10.00-16.00
DR Koncerthuset, Studie 1 (foyer-området)



















9:00 - 10:00 DØRENE ÅBNER. INDREGISTRERING & MORGENKAFFE
10:00 - 10:20 VELKOMST
- Jørgen Thorup (formand i Spil Dansk) og Kim Bohr (chef for DR Koncerthuset) byder velkommen.
- Fællessang. Vi synger Kim Larsens "Joanna". Akkompagnementet er med "værts-bandet" dvs. folk fra Spil Dansk (bestyrelse/sekretariat), DR-folk og Reimer Bo (harmonika).
10:20 - 10:30 REIMER BO PRÆSENTERER DAGENS PROGRAM
- Reimer Bo er moderator på hele dagen.
10:30 - 11:00 ELSK DIN KOMMUNE ELLER DØ
- Sofie Plenge er kulturdirektør i Vejle Kommune, hvor hun har været siden august 2018 og hvor hun har fået den kommunale muld under neglene, som hun iagttog på afstand fra KL, hvor hun tidligere arbejdede med kommunal kulturpolitik med fokus på fx effektvurdering, styring og kulturen som vækstdriver. I Vejle har byrådet før sommerferien i år vedtaget en ny politik – Det Bedste Sted at Leve – med programerklæringen ”En del af løsningen”.
De ønsker at stille kulturområdet ind midt i vækst- og velfærdsarenaen og gøre kompetencer, viden og faciliteter til en del af løsningen på de udfordringer, kommunen står med samlet set. Det udfordrer faglighed og selvopfattelser, men det sætter også ild til nye relationer, idéer og løsninger. - Sofie Plenge: "Magtbalancen forskyder sig på den kulturpolitiske scene i takt med at staten gradvist mindsker sin finansiering og kun få partier i Folketinget tilsyneladende forholder sig aktivt til kulturpolitikken. Ind på banen har vi over en årrække set kommunerne komme stormende med kulturen som bannerfører for bosætning, erhvervsudvikling og meget andet. Kommunerne overtager simpelthen den kulturpolitiske bane. Det stiller nye krav til kulturinstitutioner og –aktører, der i højere grad skal i dialog med kommunalpolitikere og det kommunale embedsværk for at sikre både finansiering og legitimitet. Og her er andre logikker på spil: mental og fysisk sundhed, byudvikling, klima, uddannelse, erhvervsudvikling er nogle af de dagsordener, kulturen skal spille ind i – og gøre det med begejstring og engagement. Med udgangspunkt i et kommunalt styringsperspektiv tager jeg i oplægget fat i temaer som ”kulturens værdi i sig selv”, armslængde og en kommunal magtovertagelse i kulturpolitikken."
11:00 - 11:30 DE UNGES MUSIKVANER OG FORBRUG ER I HASTIG FORANDRING. HVAD VED DR HEROM? HVAD VIL DR GØRE I FREMTIDEN? HVAD FORTÆLLER DEN NYESTE FORSKNING I ALGORITMISKE MUSIKANBEFALINGER?
- Kasper Tøstesen (Ledende redaktionschef for DR Ung, fortæller om DRs tilgang til de massive forandringer, der i disse år sker i den måde unge lytter til og opdager ny musik på, baseret på en undersøgelse, DR for nylig har lavet.
- Rasmus Rex Pedersen, Adjunkt på Roskilde Universitet, fortæller med udgangspunkt i et igangværende forskningsprojekt om algoritmiske musikanbefalinger og indflydelsen på dansk musiks vilkår.
- Ida Gard (sangerinde, sangskriver og producer). Kommer på scenen og supplerer/perspektiverer med holdninger til de fremlagte pointer.
11:30 - 12:00 NICKLAS SAHL & BIRK STORM: VEJEN FRA VÆKSTLAG TIL POPSTJERNE + NICKLAS SAHL SPILLER ET PAR SANGE
-
- Nicklas Sahl & Birk Storm (co-writer, producer, manager) i samtale med Reimer. Om deres perspektiv på hvilke muligheder man som ung har for at udvikle talentet, forfølge drømmene og gøre musikken til en levevej.Der flyder en lind strøm af musik ud af 22-årige Nicklas Sahl. Med inspiration i tidlige helte som James Taylor og Paul Simon samt nyere, fremadskuende kunstnere som Bon Iver og Francis and the Lights har den unge, danske singer-songwriter skabt et unikt univers med klassisk story-telling og tidsløse melodier, fusioneret med et moderne popudtryk og insisterende hooks.
- Nicklas Sahl har i skrivende stund 30 millioner streams på sin debut EP “Planets” og 4 sange i top 100 på den danske radio-hitliste.Nicklas Sahl blev udpeget af Favrskov Kommunes Spil Dansk styregruppe for en håndfuld år siden to at deltage i en række talent-udviklingstilbud i Spil Dansk regi.
- Nicklas Sahl har for en hådfuld år siden modtaget undervisningen i sangskrivning i regi af Spil Dansk, og han var med som "upcoming-case" på Spil Dansk Konferencen i Skanderborg Kulturhus i 2016. Nu er han i fast rotation på radioerne og langt oppe på hitlisterne.
- Birk Storm er en mand med bred erfaring i adskillige dele af musikbranchen. Udover hans primære nuværende virke som producer, sangskriver og manager for Nicklas Sahl, er han uddannet som trommeslager på Musikkonservatoriet og har desuden vundet karrierekanonen med hans eget solo-artistprojekt i 2008. Birk har en frygtløshed for at eksperimentere og en ambition om at være med til at hæve barren for kvaliteten af popmusik der kommer ud af Danmark. Med stærke rødder i hiphop er Birks produktioner som oftest influeret af det urbane og det organiske centreret omkring et dragende groove.
- Nicklas Sahl giver en eksklusiv koncert med et par af sine store hits.
12:00 - 13:00 FROKOST
- Frokost-buffet (al forplejning er gratis).
13:00 - 13:30 SKAL KULTURPOLITIK VÆRE ERHVERVSPOLITIK?
- Danske politikere lytter til dansk musik. De lytter bare ikke til danske musikere! Hvorfor? Politisk kommentator Noa Redington giver svaret og tegner et skarpt billede af de tricks der gælder i kampen om den politiske opmærksomhed og de udfordringer musikbranchen står med. Men vigtigst: Han peger på de muligheder branchen har for at få politisk gennemslag. Det kræver en målrettet indsats og en anden mentalitet.
- Niels Mosumgaard (Sangskriver og mediekomponist. Niels har været formand for Kodas bestyrelse fra 2013 til 2019 og sideløbende været formand for Danske Populær Autorer). .
13:30 - 14:15 DEBATTEN: FREMTIDEN FOR DANSK MUSIKLIV: "HVEM SKAL NU BETALE"?
- Om ”arbejdsdelingen i finansieringen af kulturen" mellem stat, kommuner, fonde, organisationer/foreninger, DR og den almindelige kulturforbruger. Hvad forventer spillerne af hinanden? Hvordan ser det ud i de kommende år?
- Deltagere:
- Bertel Haarder (MF, Venstre, formand for Kulturudvalget, formand for Nordisk Råd).
- Birgitte Bergman (MF, Det Konservative Folkeparti, kulturordfører). Har også stor erfaring med det kommunale (via Helsingør Kommune).
- Martin Ågerup (økonom, samfundsdebattør, direktør i CEPOS). Martin Ågerup: "Hvis man betragter musik som økonom, er nogle af de spørgsmål, man vil stille følgende: Hvad er argumenterne for (og imod) at subsidiere musik? Hvad gør musik forskelligt fra andre serviceydelser og varer, som vi typisk ikke ønsker at bruge skatteydernes penge på at subsidiere? Hvilke formål ønsker man at opfylde med støtten, og hvis man skal støtte musik, hvad er så den bedste måde at gøre det på givet formålene?
- Henrik Bo Nielsen (DR Kulturdirektør)
- Anna Lidell (DJBFA)
- Niels Mosumgaard (DPA)
14:15 - 14:30 SPØRGSMÅL FRA SALEN TIL DEBATTØRERNE
14:30 - 14:45 DR BIGBAND GIVER EN EKSKLUSIV MINI-KONCERT
- Vi går ned i "Studie 2". Glæd jer til at opleve DR Bigbandet i det smukke studie med hjemmebanefordel under optimale akustiske rammer.
14:45 - 15:15 PAUSE
- Kaffe & kage (al forplejning er gratis)
- Tid til netværk
15:15 - 15:30 FÆLLESSANG STYRKER BØRN OG UNGES LIVSMESTRING
- Med sociolog Anette Prehn.
- Da Anette Prehn var formand for Stresspanelet, erkendte hun, at vores offentlighed rummer for megen sniksnak og for lidt handling med pondus, når det kommer til menneskers mentale sundhed. Bl.a. indså hun, at kulturen behøver at give et stærkt modsvar til nogle af de mange fænomener, som i dag påvirker børn og unges mentale sundhed i negativ retning.
Det drejer sig f.eks. om præstationssamfundet, nulfejlskulturen, de mange retoucherede iscenesættelser online og følelsen af magtesløshed ift. klimaet. Sammen med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard skrev Anette Prehn herefter sange som Klodens sommerfuglevinger, Skudt forbi og En sang om livsmod. Desuden er hun forfatter til bl.a. Hjernevenner-serien og Hjernesmart-trilogien samt aktuel med bogen Afledte effekter.I samtalen med Reimer Bo vil hun komme ind på:- De afledte effekter af fællessang, som bl.a. kan hjælpe børn og unge med at se livets op- og nedture som naturlige, gennemskue og kritisere kulturelle dogmer og udvikle et stærkt balancepunkt i livet.
- Hvorfor mennesker, der synger ofte har fat i den lange ende, og hvad vi kan lære af dem.
- Hvordan sangskatten kan nære empati og kognitiv fleksibilitet, som er essentielle evner i det 21. århundredes mange møder mellem mennesker og håndtering af udfordringer.
15:30 - 15:50 REIMER BO SAMLER OP
- Kommentarer fra udvalgte konferencedeltagere, debattører og oplægsholdere.
15:50 - 16:00 RIKKE THOMSEN GIVER ET NUMMER PÅ SØNDERJYSK + FÆLLESSANG
- Rikke Thomsen spiler en af hendes egne sange. Hun er som unge sanger/sangskriver slået igennem ikke mindst pga. sangene, som fremføres med hendes klare sønderjyske dialekt.
- Dernæst akkompagnerer Rikke Thomsen til fællessang: "Regnvejrsdag i november".
16:00 TAK FOR I DAG
- Ved Spil Dansk (Jørgen Thorup) & DR Koncerthuset (Kim Bohr).
16:00 - 17:00 MINGLING
- Bliv hængende til et glas vin eller en kop kaffe.
Spil Dansk Konferencen 2019 er arrangeret på initiativ af Foreningen Spil Dansk i partnerskab med DR Koncerthuset.
Bag Foreningen Spil Dansk står Danske Populær Autorer (DPA), Koda, Musikforlæggerne,
Dansk Artist Forbund (DAF) og Dansk Musiker Forbund (DMF).
Tak til DJBFA / Komponister og Sangskrivere og ALSANG 2020 for støtte og opbakning til konferencen.