Ny Spil Dansk-ambassadør: ”Piger skal gribe instrumenterne”
I skolen måtte Ihan Haydar kæmpe med drengene om retten til trommestikkerne. Som ny ambassadør for Spil Dansk, ønsker hun at vise pigerne, at der ikke findes drengeinstrumenter, og at det er okay at larme. I år har Spil Dansk kønsbalancen i fokus med kurser og arrangementer målrettet piger.
Tre drenge råbte højere end Ihan Haydar, den dag i skolens musiklokale. Alligevel fik hun overbevist sin lærer om, at hun skulle have pladsen bag trommerne. Det lagde ikke blot kimen til hendes karriere som professionel trommeslager, men gav også en forsmag på livet som kvindelig musiker i en mandsdomineret branche.
Som ny ambassadør for Spil Dansk ønsker Ihan Haydar at inspirere piger til at gribe instrumenterne og spille sammen. Hun har på egen krop erfaret, at det kreative rum som kvindelige musikere skaber sammen, kan noget særligt.
– Jeg elsker at spille med mine mandlige kolleger, men da jeg startede mit pigeband Reddi, var det bare noget andet. Da jeg gik ind i det rum, kunne jeg trække vejret på en anden måde. Det var virkelig befriende, og det vil jeg gerne have, at andre piger får lov at opleve, siger Ihan Haydar.
Hun mener, at grunden til at instrumenter som bas, trommer og guitar i højere grad spiles af drenge end piger, hænger sammen med de forventninger vi har til kønnene.
– Pigerne er vokset op med, at vi skal være perfekte og ikke skal råbe for højt. Vi skal være ordentlige, og alt det er drengene pisseligeglade med. Men vi må gerne larme, og spille så højt vi kan. Der er ingen grund til, at det kun er drenge, der har fornøjelsen af at spille på instrumenter. Pigerne skal bare inspireres, og muligheden skal være der.
Workshops skal vende kurven
Muligheden er der, hvis man kigger i Spil Dansks retning. De danske kommuner har mulighed for at købe forskellige Spil Dansk-pakker med koncerter og events, og her er der mulighed for at få pigerne ind i øvelokalerne. Organisationen står nemlig bag en række workshops, der er forbeholdt piger og unge kvinder.
Spil Dansk tilbyder eksempelvis workshoppen Trommer, Guitar, Bas, med Ihan Haydar som underviser. Og på kurset Lydskolen kan unge kvinder lære lydteknik i produceringen af musik.
– Det er et fokusområde vi har, fordi det er vigtigt. Vi har før mødt holdningen om, at vores workshops til piger ikke er nødvendige, fordi piger ikke spiller musik. Men så er de jo netop nødvendige, for de kan lokke nogle piger ud, som har hemmelige drømme om at spille, siger Frank Birch Pontoppidan, der er direktør i Spil Dansk.
Han tilføjer, at organisationens workshops er blevet taget rigtig godt imod, og det lover godt for den tankeændring han og Ihan Haydar håber på, omkring kvinder i musikbranchen.
– Det er alt sammen ment som motivation. Vores workshops skal være starten på at vende kurven, for det skal være helt okay for piger bare at komme i gang med det. Sig det højt, og spil musik sammen, siger Frank Birch Pontoppidan.
Om Spil Dansk
Spil Dansk arbejder med hele musiklivet for at styrke danskproduceret musik. Foreningen skaber professionelle netværk mellem musikorganisationer, landets kommuner, lokale musikarrangører og DR. Hvert år i uge 44 samler Spil Dansk befolkningen, i fejring af Spil Dansk Ugen – Danmarks største musikbegivenhed.
Siden Spil Dansk den 1. marts 2022 fik ny direktør og sekretariat, arbejder foreningen på en ny retning, og en stærk fremtid for dansk musik.
‘Spil Dansk Dagen’ blev igangsat af Koda i 2001. I 2014 udvidede man til ‘Spil Dansk Ugen’, og flyttede initiativet over i en forening med en ejerkreds. Spil Dansk er idag en selvejende forening med en bestyrelse og et sekretariat.