KORSANGERE HØRES I KÆMPE UNDERSØGELSE
Det danske korliv er temmelig ubeskrevet, når det gælder specifik viden. Det er der nu rådet bod på med en kæmpe undersøgelse, der er baseret på interview med ca. 3.000 sang-glade danskere (Pressefoto: Niels Lindeberg).
Dansk korliv gennemlyses i en ambitiøs kortlægning. Undersøgelsen fra Sangens Hus påviser både musikalske mirakler og enkelte mangler. Det fremgår, at der er masser af fordele og sidegevinster ved at synge i kor. Men også at der generelt efterlyses drenge og mænd.
LÆS RAPPORTEN “KORTLÆGNING AF DANSK KORLIV 2020-2021”.
De mange danskere, der mødes omkring korsang, kan blive helt løftede af sangen, musikken og fællesskabet.
Men der er også udfordringer, fremgår det af en storstilet undersøgelse.
Den præsenteres af Sangens Hus i Spil Dansk Ugen 2021, og det foregår ved en konference onsdag den 3. november kl. 13-16 på Sangskolen på Sankt Annæ Gymnasium i Valby (se arrangement).
BONUS-VIRKNINGER
De positive følgevirkninger af at synge i kor er overvældende.
Kor kan give livsglæde, livsmod og åndsliv. Der peges også på, at korsang kan gavne helbred og psyke, og at sang kan virke afbalancerende.
Korsangen er funderet i fællesskab og kollektive værdier. Flere adspurgte peger på, at kor-sammenhold skaber øjeblikke af selvforglemmelse. Nogle taler også om, at sangen er livgivende, både åndeligt og fysisk.
Korsang beskrives som dannende – socialt, kulturelt og musikfagligt. Det kan fremme koncentration, samarbejde og sociale kompetencer, og mange børn med diagnoser trives i kor på grund af de fastlagte rammer.
SYNG DIG SUND
Hele 96 % svarer i undersøgelsen, at de oplever et godt socialt fællesskab i koret, og 89 % svarer, at det gør dem glade at synge i kor.
”Vi bliver simpelthen gladere af at synge sammen. Og korsang gør en stor positiv forskel for rigtigt mange danskere. Så der er meget at vinde ved at bakke op om korlivet. Vi kan opnå alt fra øget psykisk og fysisk velbefindende over bedre sammenhængskraft til musikalsk læring,” siger projektleder Jacob Heide Madsen fra Sangens Hus.
Ca. 3000 sang-glade danskere er blevet hørt: korledere, dirigenter, korsangere og bestyrelsesmedlemmer for kor. Undersøgelsen er gennemført af Epinion og Videncenter for sang med støtte fra Augustinus Fonden.
DRENGE OG MÆND I UNDERTAL
Interessen for at synge i kor er stigende. Mere end halvdelen af korene har oplevet tilgang af nye medlemmer det seneste år. Men der er fortsat plads til flere, og otte ud af ti kor vil gerne optage nye sangere. Det er især drenge og mænd, der er efterspurgt.
”Selvom 69 % af korene er blandede, er 73 % af sangerne piger eller kvinder. Så vi vil gerne lokke flere drenge og mænd til at synge i kor, og her tror jeg, at der allerede er rykket godt ved fordommene. I takt med, at fællessang er blevet populært, er der også flere drenge i skolealderen, der synes, at det er cool at synge i kor,” fortæller Jacob Heide Madsen.
EN DEL AF KULTURSKATTEN
Undersøgelsen af kormiljøet er støttet af Augustinus Fonden, og adm. direktør Frank Rechendorff Møller fra fonden har fulgt projektet tæt. Han siger:
”Vi har virkelig været spændte på resultatet af undersøgelsen, der nu kortlægger de mange betydningsfulde kvaliteter, som dansk korliv er fyldt med. Korene er produktive, kreative og foretagsomme, og de gør en enorm forskel for dansk musikliv. For mange børn og unge er korene det første møde med det selv at kunne skabe musik, for det er nemt at være med. At spille på instrument kan være svært, men alle kan åbne munden og synge.”
”Korene er desuden indgang til en stor dansk kulturskat med årstidssange, højtider og traditioner. I Augustinus Fonden ønsker vi at styrke kunst og kultur, der griber os, beriger os og knytter os tættere sammen. Vi ønsker også at handle på et oplyst grundlag og bidrage til viden om kunsten og kulturen. Vi ved nu, at der er et stort udbytte af at bakke op om dansk korliv – og vi håber, at mange med undersøgelsen får øjnene op for værdien i korene,” siger Frank Rechendorff Møller.
FAKTA: 10 OM SPIL DANSK UGEN 2021
1. Spil Dansk Ugen 2021 fejres over hele landet mandag til søndag den 1.-7. november.
2. Spil Dansk Ugen foregår altid i uge 44 og er en landsdækkende fejring af danskproduceret musik og -musikliv.
3. Spil Dansk Ugen er Danmarks største musikbegivenhed i kraft af bredden, mangfoldigheden og det landsdækkende kommunenetværk.
4. Der er mere end 1.000 arrangementer over hele landet i løbet af ugen, og der sker noget overalt: På spillesteder, kulturhuse, biblioteker, skoler, kirker, museer, ungdomsuddannelser, aktivitetscentre, bosteder, plejehjem, sygehuse, virksomheder og mange andre lokationer.
5. Foreningen Spil Dansk samarbejder i 2021 med 25 kommuner, der har engageret sig som “Spil Dansk Kommuner”. De bidrager med en ekstraordinær lokal indsats i Spil Dansk Ugen.
6. Mere end 600 Spil Dansk Kunstnere har tilmeldt sig i år, listen tæller musikere, sangskrivere, komponister, lydkunstnere, sangere, tekstforfattere, producere m.fl.
7. DR har været på bølgelængde med Spil Dansk siden begyndelsen, og hovedparten af DR’s radiokanaler spiller på skift en dag i Spil Dansk Ugen 2021 lutter dansk musik.
8. Musikere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
9. Spil Dansk har været fast indslag i den hjemlige kulturkalender siden 2001. Først som Spil Dansk Dagen, og siden 2014 som Spil Dansk Ugen.
10. Spil Dansk Kalenderen samler alle arrangementer i forbindelse med Spil Dansk Ugen 2021. Læs mere og opret arrangementer på spildansk.dk.
Spil Dansk arbejder med hele musiklivet for at styrke danskproduceret musik:
– Vi skaber professionelle netværk mellem musikorganisationer, landets kommuner, lokale musikarrangører og DR.
– Vi samler hvert år befolkningen i fejring af Spil Dansk Ugen – Danmarks største musikbegivenhed: Altid i uge 44!