Amnesty International mener musik og menneskerettigheder kan noget særligt sammen
“Fordi at vi tror på, at musik og menneskerettigheder kan noget særligt sammen. Nogle af musikkens mange gode egenskaber er netop, at vi forholder os åbne, forholder os kritiske og former fællesskaber omkring den; præmisser der også gælder i arbejdet med menneskerettighederne,” siger Maria Grabowski, projektleder og udvikler af Spil Dansk projektet fra Amnesty International.
Det bugner af spændende tilbud i dette års Kommunepakker fra Spil Dansk. En lang række toneangivende musik- og kulturlivsorganisationer har bidraget med projekter til pakkerne og muliggjort det mest ambitiøse program til dato. Spil Dansk har spurgt, hvorfor de er med.
Spil Dansk har været på spørgerunde blandt de musik- og kulturlivsorganisationer, som bidrager med projekter til Spil Dansk Kommunepakkerne 2018.
Amnesty International bidrager med et helt særligt projekt til dette års Kommunepakker i anledning af 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Projektet er en samtalesalon og workshop, hvor en repræsentant fra Amnesty International i samarbejde med en professionel sangskriver vil facilitere en dialog om Menneskerettighederne, deres baggrund og betydning, og skrive en sang inspireret af deltagernes egne ord og betragtninger. Dette unikke koncept er skabt til og foregår kun i regi af Spil Dansk, og vi afholder det i hele 30 Spil Dansk Kommuner, som en klar reference til, at Menneskerettighederne består af 30 artikler.
Amnesty International Spil Dansk Projektet findes her:
HVORFOR ER I MED?
Spil Dansk har spurgt Amnesty International, hvorfor de netop har valgt at lave ovenstående projekt sammen med Spil Dansk:
“Fordi at vi tror på, at musik og menneskerettigheder kan noget særligt sammen. Nogle af musikkens mange gode egenskaber er netop, at vi forholder os åbne, forholder os kritiske og former fællesskaber omkring den; præmisser der også gælder i arbejdet med menneskerettighederne. Begge discipliner arbejder med spørgsmål om menneskehed, identitet, værdighed, empati, forandring af liv, og visioner for fremtiden. Menneskerettighederne og krænkelser kan inspirere musikken til nye udtryk, og omvendt musik kan provokere og inspirere folk til at stå op for det, de tror på. Den her kobling og tilgang er særlig vigtig for os i år, hvor vi kan fejre, at FNs Verdenserklæring om Menneskerettigheder fylder 70 år. Det dokument er så vanvittig vigtigt – og mindst lige så relevant i dag, det var på sin første dag den 10. december 1948. Men det kan være svært at forstå. Helt bogstaveligt. Så gennem samarbejdet med Spil Dansk får vi en unik mulighed for at tage den grundlæggende samtale med danskerne: Hvad er menneskerettigheder? Hvorfor har vi brug for dem? Hvordan ville vores liv se ud uden dem?” siger Maria Grabowski, projektleder fra Amnesty International.
Til spørgsmålet om, hvilket aftryk Amnesty International håber projektet vil sætte, svarer Maria Grabowski:
“Vi laver 30 samtalesaloner, hvor en repræsentant fra Amnesty International sammen med en professionel sangskriver vil facilitere dialogen om menneskerettighederne, deres baggrund og betydning. Inspireret af deltagernes ord, betragtninger og spørgsmål bliver der så skrevet 30 sange – ligesom at der er 30 artikler i erklæringen. Så udover at vi får skrevet helt nye og særlige sange til at fejre 70-året, så håber jeg, at deltagerne går derfra med en fornyet refleksion omkring menneskerettighederne. Vi vil ikke råbe et facit til folk, men ønsker at invitere både tvivl og håb indenfor i de her saloner. Vi befinder os midt i et historisk afgørende tidspunkt, hvor menneskerettighederne er under globalt pres. Også i Danmark bliver rettighederne ofte taget for givet eller opfattet som noget, der ikke vedrører os. Men menneskerettighederne er stadig det bedste bud på en verden, hvor vi kan tænke, tro, tale og leve frit sammen – og det glæder vi os til at tale og synge om.”
18 ORGANISATIONER STÅR BAG SAMARBEJDET
Ved hjælp af de relancerede Kommunepakker præsenterer Spil Dansk det hidtil mest ambitiøse program.
”Vi har aldrig før haft så bredt et samarbejde, der tæller helt nye og spændende partnere. Blandt andet vil man i år kunne få glæde og gavn af projekter via Amnesty International, som står bag markeringen af 70-året for Menneskerettighederne. Der vil være Rapolitics–workshops: vi forener ord og rap, der ”claimer” din kulturarv og sætter fokus på demokratisk deltagelse og medborgerskab. Vi sætter ”Strøm til børn”, og vi er med til at udvikle morgendagens skabende kunstnere via en lang række læringsprojekter for alle aldre og i en mangfoldighed af genrer. Vi har projekter der gør en forskel i børnehaver og for seniorer, og alle ind i mellem. Kommunerne kan – som noget helt nyt – i langt højere grad selv sammensætte deres kommunepakke, så den passer til deres ønsker og behov. Det er derfor med stor stolthed, at vi nu præsenterer dette samlede koncept for kommuner og det danske musikliv”, siger Ricco Victor.
KONTAKT
- Ricco Victor, direktør Spil Dansk: (+45) 2046 7913 / ricco[a]spildansk.dk.
Læs nyheden om “Det mest ambitiøse Spil Dansk-program til dato”
FORMÅL SPIL DANSK
Musik – og et levende musikliv – er en essentiel del af et velfungerende samfund, som binder os sammen på tværs af alder, køn og etnicitet.
På det grundlag arbejder Spil Dansk konsekvent med følgende formål:
- At udbrede, udvikle og fastholde offentlig fokus på musikkens værdi og vigtigheden af en dynamisk musikkultur
- At forankre vores virke med relevante og handlekraftige partnerskaber på lokalt, regionalt og nationalt plan
- At stimulere kreativ vækst blandt udøvere, skabere og formidlere af musik
- At promovere diversitet og bredde ift genrer og demografi i dansk musikliv
- At tiltrække og fastholde lyttere til musikken og inspirere dem til selv at engagere sig i musik
FAKTA OM SPIL DANSK
- Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv. I 2018 er der arrangementer 29. oktober til 4. november.
- Arrangementerne i Spil Dansk Kommunepakkerne finder sted i løbet af hele efteråret 2018 med en naturlig kulmination i Spil Dansk Ugen.
- Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.
- Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
- Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.
- En lang række radiostationer, bl.a. alle DR’s radiokanaler, spiller lutter dansk musik.
- Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.
- Spil Dansk samarbejdede i 2017 direkte med 26 kommuner. Andre kommuner deltog uofficielt, og der skete noget i alle landsdele.
- Læs mere om Spil Dansk, tilmeld arrangementer, syng med i Danmarks Fællessang og tjek kalenderen på spildansk.dk.