Den 10. december fylder FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder 70 år, og Amnesty Danmark vil bruge jubilæet til at relancere den grundlæggende fortælling om menneskerettigheder til den danske befolkning: Hvad er menneskerettigheder? Hvorfor er de vigtige at værne om? Hvordan ville vores liv se ud uden dem? Vi befinder os midt i et historisk afgørende tidspunkt, hvor menneskerettighederne er under globalt pres. I Danmark bliver rettighederne ofte taget for givet eller opfattet som noget, der ikke vedrører os. Og flere politikere og debattører hævder endda, at menneskerettighederne er forældede eller endda skadelige for Danmark. Amnesty vil i løbet af 2018 sammen med engagerede danskere markere, at erklæringen er lige så gyldig og relevant i dag, som den var på sin første dag for 70 år siden. Vi vil behandle menneskerettighederne som et fælles værdimæssigt fundament, som sund fornuft – og som en nedre grænse for, hvordan mennesker skal behandles og behandle hinanden. Det vil vi, fordi vi tror på, at alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. I Amnesty mener vi, at menneskerettighederne stadig er det bedste bud på et liv i sikkerhed, en tryg hverdag, et frit samfund og en retfærdig verden.
DEL 1 Samtalesalon (60 min.). – Repræsentant fra Amnesty International. Velkommen: • Der bydes velkommen, introduceres til dagens program samt anledning (70 års jubilæet) og Amnesty repræsentant og sangskriver præsenterer sig selv. Baggrund: • Kort oprids af baggrunden for Menneskerettighederne samt de 30 artiklers indhold. Diskussion: • Deltagerne inddeles i mindre arbejdsgrupper, hvor de hver især skal diskutere et udvalg af artiklerne. Opsamling: • Deltagernes egne ord (fra arbejdsgrupperne) samles nu i plenum, hvor udvalgte ord/sætninger/holdninger/ værdier skrives på “tavlen”. Der skabes fælles fodfæste så ordene kan samles i en sangtekst.
DEL 2 Sangskriver-workshop (60 min.*) – Sangskriver fra Spil Dansk. Sang: • Sangskriver introducerer til en velkendt melodi, der skal akkompagnere deltagernes ord fra Del 1. Sangskrivning: • Nu skal der skrives en ny sangtekst til den velkendte melodi. Enten laves sangteksten i arbejdsgrupperne (hvis mange deltagere), hvor hver gruppe skriver et vers, ellers skrives hele sangteksten i fællesskab. Fællessang: • Den færdige sang synges i fællesskab, optages på en smartphone og der tages et gruppebillede, så workshoppen bliver afsluttet med høj stemning.