Jutlandia (Færøsk)

Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.

Credits

KOMPONISTER:
Kim Larsen & Henning Pold, 1986

TEKSTFORFATTER:
Kim Larsen, 1986

OVERSÆTTER:
Heini Gilstón Corfitz, 2019

INDSPILNING:
Musik: Ronnie Flyvbjerg Olesen
Sang: Heini Gilstón Corfitz

Om oversættelsen

Heini Gilstón Corfitz er født og opvokset på Færøerne og har oversat og indsunget sangene på færøsk. Han har sunget og spillet musik, siden han var 10 år gammel, og udgav sit første album på Færøerne som 15-årig. Derefter flyttede han til Danmark med bandet The Dreams, som var med i Dansk Melodi Grand Prix, og som turnerede i Danmark og Tyskland. Sidenhen har Heini skrevet og udgivet sin egen musik men har fortsat også spillet i andre bands.

Om projektet udtaler Heini sig: ”Jeg synes, at det har været rigtig spændende at være en del af det her projekt, som samler nationaliteter fra hele verden om et dansk, smukt frihedsbudskab. Numre som I Danmark er jeg født – som mange kunne se som et udtryk for en stolt, dansk nationalisme – får nu på en smuk paradoksal måde en meget inkluderende tone med dette projekt. Nu får mange på forskellige sprog mulighed for at udtrykke kærlighed til Danmark. Disse sange står stadig lige så stærkt i dag, som de gjorde dengang, hvis ikke endnu stærkere med en meget bredere inklusion af, hvad det er at være dansker. Det finder jeg meget tankevækkende smukt. Musik har altid bragt mennesker sammen, om det så er i kirken eller til festivaler. Det er disse tre sange, jeg har oversat til færøsk, et smukt symbol på, og jeg er meget taknemlig for, at jeg måtte være en del af det.”

Om sangen

Sangen Jutlandia er skrevet af Kim Larsen & Bellami og produceret af Poul Bruun i 1986. Den handler om det danske hospitalsskib M/S Jutlandia, der i 1949 (”… eller ca. deromkring”) via Røde Kors, hjalp soldaterne under Koreakrigen. 

Skibet var oprindeligt et fragt- og lastskib, men blev ombygget og erhvervet af staten til at være hospitalsskib. På skibets tre ture blev i alt 5000 militære og 6000 civile patienter behandlet. Kim Larsen ville hylde sygeplejerskernes heroiske arbejde på skibet, som det klart fremgår af ordene i teksten.

Downloads

Find noden her

Dansk Sang Max Dansk Sang 2014.

Efterskolesangbogen KFUM og KFUK i Danmark 2016 og 2019.

SPIL DANSK har desværre ikke mulighed for at stille noder til rådighed.