En lærke letted Kinesisk (mandarin)
Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.
Syng med på sangen. Download teksten, og find info om og spørgsmål til sangen nedenfor.
De kinesiske oversættelser er lavet af Jianshu Chen, som er underviser, kulturformidler og oversætter. Sangene er indsunget af Ni Zhou, som kommer fra Kina. Hun er operasanger og er nu i soloklassen på Det Kongelige Musikkonservatorium: ”Jeg er meget glad for at være involveret i et projekt som dette og synge så betydningsfulde sange. For mig er musik et internationalt sprog, men det har været en stor udfordring for mig at synge disse sange – der er så tæt forbundet med dansk kultur, og som har flere historiske referencer – på mit eget sprog. Der er flere komplicerede udtaler på det kinesiske sprog, så når jeg synger danske sange på kinesisk, er jeg nødt til at være særlig opmærksom på fraseringer og intonation, for at det skal lyde godt og rigtigt – flere gange har jeg været nødt til at strømline mine ord. Men det er yderst betydningsfuldt at indspille sådanne sange: Det kan bringe dansk kultur og musik ud til verden, og flere mennesker kan komme til at kende til Danmarks historie.”
“En lærke letted” også kaldet “Danmark frit” blev skrevet i 1945 af Mads Nielsen som et bestillingsarbejde fra den kristne spejderbevægelse, KFUM. Mange andre frihedssange er efterfølgende gledet ud af den kollektive bevidsthed med undtagelse af denne, som den dag i dag står som den klareste blandt alle frihedssange.
Om tekstens tilblivelse fortæller Mads Nielsens barnebarn denne lille historie: “Min morfar var med sin kone (min mormor) lige efter befrielsen taget på en lille ferie hos sin lillebror, der drev den gamle slægtsgård i Langå nær Randers. Min morfar var af KFUM Spejderne blevet bedt om at skrive en sang om befrielsen, og da de to familier var ude på en lille vandretur i det smukke sommerlandskab, kom inspirationen til min morfar, da han hørte lærkernes sang. Han sagde så til sin kone, at han havde brug for at gå lidt for sig selv. Måske en halv time senere vendte han tilbage og viste min mormor, hvad han havde skrevet og ville gerne høre hendes mening. Jo, hun mente nok, at den kunne bruges.”
Højskolesangbogens melodibog 11. udgave, Wilhelm Hansen 2010.
Dansk Sang Max Dansk Sang 2014.
SPIL DANSK har desværre ikke mulighed for at stille noder til rådighed.