Anmeldelse: B-siden
TRÆK EN GAMMEL SWEATER PÅ…
Bandet med det fantastiske navn, B-siden, disker både op med forrygende og hjertelig folk og bedaget hippie-udkrads.
- GENRE: Folk/pop.
- KOMMUNE: Roskilde Kommune.
- ANMELDT AF: Anders Houmøller Thomsen.
Fedt bandnavn!
Den såkaldte b-side har en særlig status og mytologi i musikhistorien. Det er bagsiden af singleudspillet og hitkandidaten. Det ikke-kommercielle nummer, der kan rumme overraskende originalitet. Den hengemte musikside kan også være et slags symbol på det underkendte og oversete.
Roskilde-bandet B-siden valgte navnet for at signalere tilhørsforhold til landets b-hold. Da fyrene for alvor fandt sammen ved en jam-session for tre år siden var de bestemt ikke selv strømlinede karriere-dukse. De manglede efter eget udsagn det meste, så som uddannelse, job, forhold og livsmål.
VÆRTSHUS-HELTE
Det præger fortsat musikken, som er særdeles håndholdt og akustisk. Med en skæv og uprætentiøs folkelighed.
Gruppen ville næppe blive sparket ud af et gammeldags værtshus, hvis musikerne kastede sig ud i en spontan optræden.
“Millionær” lokker med uanstrengt, akustisk strengeleg og en vokal uden skønsanger-ambitioner. Den nasale og semisnakkende stil kan kobles til navne som Tue West, Eik Skaløe og Shaka Loveless. Udtrykket er ærkedansk. Millionær-nummeret handler lidt fortærsket om, hvad man kan foretage sig, hvis formuen kommer rullende. Det begynder muntert ukorrekt med, at badeværelset skal belægges med guld. På den måde kan sangens antihelt vågne op med tømmermænd midt i den vildeste pragt. Det slutter mere velfriseret – og ikke særlig sandsynligt – med, at vedkommende nok alligevel vil give pengene væk til fattige.
Lyrisk bør der strammes op på de mest jappende linjer. Men musikalsk er det velfungerende med et charmerende og skøjtende sammenspil. Det er dejligt uhøjtideligt og især forfriskende, når temperamentet sprutter hos sangeren.
RAGELSE MED SJÆL
“Historier” har også en virkelig behagelig folk-atmosfære med plukkende banjo og mundharmonika, og refrænet er gevaldigt smittende. Gruppen hylder gammelt ragelse, der besidder sjæl og historie, og sangen har en klædelig melankoli. Den altmodische længsel og sukkende hjertelighed vil næppe imponere rastløse indietyper på stenbroen. Men musikken spås her fra gode chancer i provinsen, som trods alt også fylder det meste. Den turné-flittige gruppe Folkeklubben kan være karriere-forbillede for B-siden. Hvis altså Roskilde-gutterne kan rykke sig en anelse i retning af at blive a-mennesker.
SKRÆKINDJAGENDE
Titlen “Du skal ikke være bange” lyder som et ekko af den neglebidende gamle pædagog-traver “Vi voksne kan også være bange”. Det samme gør musikken faktisk. Det skræmte ærlig talt denne ellers hårdhudede anmelder en smule. Tekstmæssigt er B-siden her på kravlegårdsstadiet og musikken er monotont stillestående. Jeg kommer i tvivl om, hvorvidt der er 90’er-ironisk gimmick over den blåøjede hippieromantik, men det er vist ikke tilfældet.
Bandet bør smide den bette fangst ud igen og vente til der er ordentligt bid. Som i en fjerde sang, jeg lige tjekkede, fordi det faktisk er den, der har flest afspilninger på Spotify: “Når jeg fisker” stråler af optempo-hygge, melodi og frisat spilleglæde. En sjov feel good-pendant til “Ta’ med ud å fisk”. Her letter hatten og den gode galskab slippes fri. Det kan virke som vejen frem for B-siden. Hellere fyre den af med originalitet og særheder, der kan udløse hade/elske-reaktioner – end at fremkalde uengageret skuldertræk hos de fleste lyttere.
Bare spørg Povl Dissing. Han blev mødt med aggressiv hovedrysten engang. Senere blev særlingen lovprist og elsket. Pladsen efter ham på den danske musikscene står i øvrigt ret øde, efter at han har kæmpet med svigtende helbred.
Landet har brug for nye tossede spillemænd. Rådet til B-siden: Skynd jer langsomt!
Folk, Pop
|
|
Unge, Voksne
|
|
Download pressefoto |
Video
Det kan i forvente
DE 3 NUMRE VI HAR LYTTET
“MILLIONÆR”:
”HISTORIER”:
”DU SKAL IKKE VÆRE BANGE”: